szinténzenész

szinténzenész

„Itt-ott a nyolcvanas évek is felsejlenek” – hamarosan itt az új Turbo lemez

2019. október 08. - szintenzenesz

 


_dt00002.jpg

Fotó: Lányi Kristóf

Ha minden igaz, hamarosan meghallgathatjuk a négy évvel ezelőtt pihenőre vonult, 2019-ben pedig visszatért Turbo új korongját. A zenekar kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmazó „Csillagból emberré” című új lemezéről két szerzemény már napvilágot látott. Az aktualitásokról rendhagyó módon az együttes basszusgitárosa, Jero mesélt a szinténzenésznek. 

A Túl a fényeken című dalotok eszembe juttatja a korai magyar hardrock klasszikusait. Korábban egy P.Mobil feldolgozásotok is született –  ez volt a Lámpagyár. Most mennyire volt tudatos lépés visszanyúlni ehhez a stílushoz?

Jero: Természetesen sokféle zenei hatás ér bennünket.  A 70-es évek rockzenéje talán mindig közös nevező és fontos kiindulási pont marad a zenekar életében. Az, hogy most magyarul szólalnak meg a dalok, óhatatlanul felidézhetik az általad említett magyar zenekarokat. Tudatosságról nem beszélhetünk, az inkább a műfaj sajátossága, hogy bizonyos témák jól állnak rockzenének, mások kevésbé.

A többi szám is hasonló atmoszférájú lesz?

J: A lemezt alapjában véve 3 féle hangzás fogja jellemezni: kemény, közép-kemény és lesz némi lágyság is itt-ott.A Túl a fényeken egyértelműen az első kategóriába sorolható, de úgy érzem, ez önmagában nem jellemzi a lemez teljes hangzását, az ennél valamivel szofisztikáltabb lesz.  

Mi vitt rá benneteket, hogy átnyargaljatok magyar nyelvre? Vagy ez csak kísérletezés?

J: Abban az értelemben mindenképpen kísérletezés, hogy még sohasem csináltunk ilyet, pontosabban a Nebulosus c. számunk magyar nyelvű, az viszont gyakorlatilag Balázs tollából került ki és gyakorlatilag készen kaptuk. Igazi Turbo rock szám még nem szólalt meg magyarul. Kicsit szokatlan terep, meglátjuk, hogyan fog működni. 

20181221-turbo-akvarium-52.JPG

Fotó: Bands Through The Lens / Somogyi Lajos

Mit árulhatsz még el az új lemezről?

J: A lemezen 10 szám lesz. Lesznek rajta húros-pengetős-, ritmus- és billentyűs     hangszerek, meg persze ének is.  Az talán újdonság, hogy itt-ott a nyolcvanas évek is felsejlenek.

Az októberi koncert egyben végleges visszatérés lesz, avagy limitált fellépéseitek lesznek? 

J: Beszélgetünk már jövő tavaszi koncertekről, de még semmi sincs eldöntve. Attól is függ, hogy az új anyag milyen csatornákat fog megnyitni. Persze az is lehet, hogy az egész egy nagy szar és akkor végleg lehúzhatjuk a rolót. Hahota. Remélem, azért nem ez a változat fog teljesülni. 

Interjú: Tompos Vince

 

Jegyek: https://www.a38.hu/hu/program/turbo-16129

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szintenzenessz.blog.hu/api/trackback/id/tr6315210308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása